sobota, 5 marca 2016

Pełnoziarniste ciasto marchewkowe


W końcu zrobiłam ciasto marchewkowe :) Oczywiście mąkę zwykłą zamieniłam na pełnoziarnistą żytnią, cukier na miód a orzechy na siemię lniane. Jestem pozytywnie zaskoczona smakiem :) Jest smaczne, wilgotne w środku a do tego zdrowe.

Składniki:

300 g mąki pełnoziarnistej
400 g obranej marchewki
1 jabłko
3 łyżki miodu
2 łyżki siemienia lnianego
15 g przyprawy korzennej
20 g sody
180 g oleju (u mnie oliwa)
4 jajka
150 g maślanki

Wykonanie:

Marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach, jabłko na dużych.
W misce wymieszać suche składniki. W drugiej misce umieścić jajka, olej, maślankę oraz miód i wymieszać widelcem. Przelać do suchych składników i wymieszać. Dodać startą marchew z jabłkiem i wymieszać drewnianą łyżką. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec 1 godz. w 170 st. C (grzanie góra i dół z termoobiegiem).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz