sobota, 27 lutego 2016

Sałatka bukowińska


Przepyszna sałatka, którą kiedyś robili moi rodzice. Jest idealna zamiast zwykłych ziemniaków i mimo, że jest na zimno, pasuje do obiadu, do mięs. Jest też świetna na grilla, czy na imprezowy stół :) Ziemniaki i marchewkę można z powodzeniem ugotować dzień wcześniej.
Nie pożałujecie :)

Składniki (na dużą michę):

2 kg ziemniaków
3 większe marchewki
1 większa cebula
sól, pieprz
ok. 10 łyżek oleju
ok. 3 łyżki octu

Wykonanie:

Marchewkę i ziemniaki opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować w mundurkach do miękkości. Odcedzić, ostudzić i obrać. Marchewkę pokroić w półplasterki, ziemniaki pokroić w ćwierćplasterki. Cebulę pokroić w piórka, posolić, aby zmiękła. Wymieszać ziemniaki, marchewkę i cebulę. Wlać olej i ocet (octu można dodać mniej lub więcej, według gustu), doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. Sałatkę przechowywać w lodówce.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz