niedziela, 28 lutego 2016

Szarlotka sypana


Ten przepis też skopiowany z maminego zeszytu :) Moim zdaniem powinna się nazywać "Błyskawiczna", ponieważ robi się błyskawicznie i znika też błyskawicznie ;) A do tego jest tak prosta w przygotowaniu, że ja już ją robię z pamięci.

Składniki: 

1,5 kg jabłek 
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
3/4 kostki masła lub margaryny
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. kaszy manny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Masło lub margarynę zamrozić.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem.
Mąkę wymieszać z cukrem, kaszą manną i proszkiem do pieczenia.
Na wysmarowaną masłem tortownicę wsypać 1 szkl. suchej mieszanki, na to wyłożyć połowę jabłek, posypać kolejną szklanką suchych składników, wyłożyć resztę jabłek i na wierzch ostatnią warstwę suchej mieszanki. Na gorę zetrzeć zmrożone wcześniej masło.
Piec 1 godzinę w temp. 180 st. C.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz