Uwielbiam gotować, testować przepisy, które wpadną mi w ręce ale też wymyślać nowe :)
niedziela, 12 lutego 2017
Zrazy z karkówki
Bardzo lubię zrazy z karkówki wieprzowej. Nie dość, że mięso jest kruche, to dodatkowo wytwarza pyszny i aromatyczny sos, który wystarczy lekko doprawić i zagęścić :)
Zrazy doskonale pasują do kasz, ziemniaków, czy też naszych ulubionych kluseczek śląskich ;) Przepis na kluski znajdziecie TUTAJ
Składniki, których użyłam:
5 plastrów karkówki
cebula
kawałek papryki czerwonej
ogórek kiszony
2 plastry boczku wędzonego parzonego
keczup (używa się musztardy, ale nam z keczupem bardzo smakuje ;) )
Karkówkę rozbić tak, aby nie podziurawić, oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Jedną stronę posmarować cienko keczupem.
Cebulę pokroić w piórka, ogórka, paprykę i boczek pokroić w słupki.
Na każdym posmarowanym plastrze karkówki układać po kawałku cebuli, ogórka, papryki i boczku. Zwinąć i spiąć wykałaczkami lub związać nićmi (ja osobiście wolę wykałaczki, ponieważ wtedy łatwiej je zdjąć).
Zrazy obtoczyć w mące i smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju z każdej strony. Dolać wodę do połowy wysokości zrazów i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 1 godzinę. Zrazy wyjąć, sos doprawić wedle uznania (moim zdaniem sól i pieprz wystarczą) i zagęścić mąką. Wrzucić zrazy do sosu i pogotować razem jeszcze ok. 5 minut. Przed podaniem wyjąć wykałaczki ;)
Smacznego ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz