Uwielbiam gotować, testować przepisy, które wpadną mi w ręce ale też wymyślać nowe :)
sobota, 11 lutego 2017
Makaron domowy
Od dawna myślałam nad zrobieniem domowego makaronu... Ciężko trafić na dobry makaron do rosołu a ten bardzo nam przypadł do gustu :)
Najważniejsze, że robi się go dość szybko (kto jest posiadaczem maszynki do makaronu, ten zrobi jeszcze szybciej ;) ) a rosół z domowym makaronem jest wyśmienity. Przepis na domowy rosół bez chemii znajdziecie TUTAJ .
Składniki:
2 jajka
mąka
Na stolnicę wsypać ok. 6 czubatych łyżek mąki. Zrobić dołek i wbić do środka jajka. Posiekać nożem i zagnieść. W razie konieczności dosypać mąkę, jeśli będzie klejące lub dolać gorącą wodę, jeśli będzie za twarde.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na grubość kartki papieru podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto pociąć na paski o szerokości ok. 3 cm a następnie na cienkie niteczki. Roztrzepać palcami, abo się nie posklejało. Wrzucać na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem oleju i gotować ok 5 minut do miękkości. Przecedzić i przelać zimną wodą.
Jeśli chcemy makaron wysuszyć, należy go rozłożyć dość rzadko na blaszce z papierem do pieczenia i trzymać w przewiewnym pomieszczeniu aż do wyschnięcia. Tak wysuszony makaron można przechowywać nawet kilka tygodni.
ROSÓŁ Z DOMOWYM MAKARONEM
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz