sobota, 11 lutego 2017

Makaron domowy



Od dawna myślałam nad zrobieniem domowego makaronu... Ciężko trafić na dobry makaron do rosołu a ten bardzo nam przypadł do gustu :)
Najważniejsze, że robi się go dość szybko (kto jest posiadaczem maszynki do makaronu, ten zrobi jeszcze szybciej ;) ) a rosół z domowym makaronem jest wyśmienity. Przepis na domowy rosół bez chemii znajdziecie TUTAJ .

Składniki:

2 jajka
mąka

Na stolnicę wsypać ok. 6 czubatych łyżek mąki. Zrobić dołek i wbić do środka jajka. Posiekać nożem i zagnieść. W razie konieczności dosypać mąkę, jeśli będzie klejące lub dolać gorącą  wodę, jeśli będzie za twarde.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na grubość kartki papieru podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto pociąć na paski o szerokości ok. 3 cm a następnie na cienkie niteczki. Roztrzepać palcami, abo się nie posklejało. Wrzucać na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem oleju i gotować ok 5 minut do miękkości. Przecedzić i przelać zimną wodą.
Jeśli chcemy makaron wysuszyć, należy go rozłożyć dość rzadko na blaszce z papierem do pieczenia i trzymać w przewiewnym pomieszczeniu aż do wyschnięcia. Tak wysuszony makaron można przechowywać nawet kilka tygodni.


                             ROSÓŁ Z DOMOWYM MAKARONEM


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz