piątek, 10 lutego 2017

Pierogi z soczewicą w dwóch odsłonach

PIEROGI Z SOCZEWICĄ

PIEROGI Z SOCZEWICĄ, ZIEMNIAKAMI I TWAROGIEM



Pierogi z soczewicą to dosyć ciekawy pomysł na obiad. Nie trzeba pisać, że soczewica jest zdrowa, bo to wszyscy wiedzą ;)
Przedstawiam dwie wersje tychże pierogów, choć oczywiście można wymyślać inne, np. dodając ser, mięso, pieczarki itp.
Poniżej przepis na farsz podstawowy, z którego zrobiłam część pierogów, a do drugiej wersji dodałam jeszcze ziemniaki z twarogiem. Według mnie te drugie są smaczniejsze ;)
Podany przepis na ciasto jest zdecydowanie moim faworytem. Ciasto jest miękkie, elastyczne i świetnie się rozwałkowuje. Jedyna wada, to szybko wysycha, więc trzeba je przykryć.

Ciasto (na ok. 60 szt.):

600 g mąki
4 łyżki oleju
2 jajka
niecała szkl. gorącej wody

Farsz podstawowy:

200 g zielonej soczewicy
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek
jajko


Soczewicę opłukać w zimnej wodzie, zalać ok. 1,5 szkl. wrzącej wody i odstawić aż napęcznieje. Następnie gotować aż powstanie papka. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Czosnek drobno posiekać. Do soczewicy dodać cebulę, czosnek, sól, pieprz, majeranek oraz jajko i dokładnie wymieszać.

Ciasto na pierogi zagnieść, rozwałkować i wykrajać kółka. Na każde kółko nakładać łyżeczkę farszu i zlepić.
Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju ok. 3 minut od wypłynięcia.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz