Więc odpowiadam: kluski śląskie są jednym z najlepszych dodatków do mięska i sosiku. I wierzcie mi, że nie ma w tym absolutnie nic trudnego :)
Składniki:
ziemniaki (tyle, ile zazwyczaj gotujemy na obiad)
mąka ziemniaczana
1 jajko (lub 2, jeśli klusek ma być więcej)
sól
Wykonanie:
Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Należy uważać, aby się nie rozgotowały.
Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praskę (lub dokładnie ugniatam, jeśli praski nie posiadam) do miski i lekko studzę. Jeszcze ciepłe dzielę na 4 części, jedną z nich odgarniam na bok i w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Dodaję jajko i szybko wyrabiam.
Odrywam po troszkę ciasta i formuję kluski.
Gotowe wrzucam do wrzącej osolonej wody i gotuję 1-2 min od chwili zagotowania.
Podaję z ulubionym sosem i surówką :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz