wtorek, 3 listopada 2015

Kluski śląskie

Wiele osób, jak słyszy, że robię kluski śląskie, mówi, że to kłopot, że bardzo dużo roboty i że szkoda czasu.
Więc odpowiadam: kluski śląskie są jednym z najlepszych dodatków do mięska i sosiku. I wierzcie mi, że nie ma w tym absolutnie nic trudnego :)

Składniki:

ziemniaki (tyle, ile zazwyczaj gotujemy na obiad)
mąka ziemniaczana
1 jajko (lub 2, jeśli klusek ma być więcej)
sól

Wykonanie:

Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Należy uważać, aby się nie rozgotowały.


Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praskę (lub dokładnie ugniatam, jeśli praski nie posiadam) do miski i lekko studzę. Jeszcze ciepłe dzielę na 4 części, jedną z nich odgarniam na bok i w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Dodaję jajko i szybko wyrabiam.


Odrywam po troszkę ciasta i formuję kluski.


Gotowe wrzucam do wrzącej osolonej wody i gotuję 1-2 min od chwili zagotowania.
Podaję z ulubionym sosem  i surówką :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz