Zdjęcia może nie są idealne ale smak jak najbardziej ;)
Składniki:
500 g mąki
1 szkl. mleka
50 g cukru
25 g drożdży
75 g margaryny
szczypta soli
1 jajko
cukier waniliowy
śmietana do posmarowania
Wykonanie:
Margarynę rozpuszczam i studzę.
Lekko ciepłe mleko mieszam z łyżeczką cukru, drożdżami i 4 łyżkami mąki. Przykrywam i odstawiam na 15 min. Resztę mąki wsypuję do dużej miski, dodaję resztę cukru, sól i mieszam. Dodaję jajko, rozpuszczone zimne masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiam ciasto (w razie potrzeby podsypuję lekko mąką), przykrywam ściereczką i odstawiam na 40 min. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatam i odstawiam na 15 min.
Każdy zwijam w rogal.
Układam na blaszce wysmarowanej masłem i zostawiam na 15 min.
Smaruję śmietaną.
Składniki:
500 g mąki
1 szkl. mleka
50 g cukru
25 g drożdży
75 g margaryny
szczypta soli
1 jajko
cukier waniliowy
śmietana do posmarowania
Wykonanie:
Margarynę rozpuszczam i studzę.
Lekko ciepłe mleko mieszam z łyżeczką cukru, drożdżami i 4 łyżkami mąki. Przykrywam i odstawiam na 15 min. Resztę mąki wsypuję do dużej miski, dodaję resztę cukru, sól i mieszam. Dodaję jajko, rozpuszczone zimne masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiam ciasto (w razie potrzeby podsypuję lekko mąką), przykrywam ściereczką i odstawiam na 40 min. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatam i odstawiam na 15 min.
Ciasto dzielię na 2 części. Każdą z nich rozwałkowuję i wycinam trójkąty.
Każdy zwijam w rogal.
Układam na blaszce wysmarowanej masłem i zostawiam na 15 min.
Smaruję śmietaną.
Piekę ok. 25 minut w 175 st. C
Po upieczeniu smaruję masłem i ulubionym dżemem i zajadam ze smakiem ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz