poniedziałek, 29 lutego 2016

Schab duszony z cebulką i jabłkiem


Przepis podpatrzyłam u teściowej, która w ten sposób "traktowała" mięso z indyka lub kurczaka. Sos powstały podczas duszenia jest słodki, ale jak najbardziej pasuje do mięsa. Mówiąc krótko: mięsko jest rewelacyjne :)

Składniki:

schab w  plastrach 
3 ząbki czosnku
2 duże jabłka
1 duża cebula
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
sól,pieprz
olej

Wykonanie:

Schab lekko roztłuc i podsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. 
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć. Dodać jabłka pokrojone w ósemki i chwilkę razem podsmażyć. Do brytfanki lub naczynia żaroodpornego przełożyć schab, na wierzch wyłożyć cebulę z jabłkami. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku. Całość zalać wodą, aby przykryła jabłka i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Dusić ok. 40 minut. 
Podawać z ziemniakami lub kluskami .

Rada: mięso można podawać z całymi kawałkami jabłek lub przetrzeć przez sito, aby powstał gęsty sos :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz