Gdzieś słyszałam o takim poświątecznym recyklingu wypieków. Troszkę poszperałam w necie i znalazłam przepis na Bajaderki :) Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym go troszkę nie zmodyfikowała rezygnując z dodania alkoholu i dodając więcej dżemu :)
Jakie wyszło? Mina mojej siostry bezcenna :)
Miało być na Sylwestra ale widzę, że jednak nie dotrwa :)
Składniki:
200 g pozostałości ciast (u mnie pierniczki, parę herbatników, kilka krakersów)
1,5 łyżki masła
150 g dżemu ( u mnie brzoskwiniowy)
1 łyżka mleka
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe lub posiekane orzechy
Wykonanie:
Ciasta rozdrobnić w malakserze na piasek. Dodać masło, dżem oraz mleko i dokładnie wymieszać a następnie zagnieść.
Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na tacy i schłodzić ok. 30 minut.
Następnie oblać polewą i obsypać wiórkami kokosowymi.
Włożyć do lodówki aż polewa zgęstnieje.
Przepis znaleziony w sieci, zmodyfikowany :)
Pyyyyyyyyyyychaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....
OdpowiedzUsuń