Pancakes czyli amerykańskie naleśniki wygrały dziś ze zwykłymi na kolację :)
Robiłam je po raz drugi i zastanawiam się, czemu dopiero drugi? Będą królowały częściej :)
Jest tylko jedna uwaga: od razu należy zrobić podwójną lub nawet potrójną porcję (w zależności dla ilu osób). U mnie dziś była siostra więc zrobiłam z podwójnej porcji :)
Polane sosem owocowym, posmarowane dżemem lub obsypane cukrem pudrem - w każdej wersji są przepyszne :)
Składniki (na 1 porcję):
1,5 szkl. mąki
1 i 1/3 szkl. mleka
2 jajka
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką (mleko wlewać stopniowo).Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na kilka minut, Patelnię rozgrzać, posmarować olejem. Nakładać ciasto na rozgrzany olej (niezbyt cienko) i smażyć z obu stron na rumiano.
Przepis znaleziony w sieci, zmodyfikowany :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz