wtorek, 29 grudnia 2015

Tort Miś :)


Tort robiłam 2 lata temu młodemu na urodzinki, zdjęcie się uchowało, przepis również, więc dlaczego by się nie podzielić :) Wykonanie wydaje się trochę trudne ale tak naprawdę jest bardzo proste :)

Ciasto jasne:
4 jajka
200 ml mleka
170 ml oleju
1 szkl. cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 g mąki 
1/2 łyżeczki sody
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto ciemne:
Składniki jak na ciasto jasne + 80 g kakao

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mleko, olej i wymieszać.
Do drugiego naczynia przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia (i kakao w wersji ciemnej). Suche składniki wsypywać do masy jajecznej i mieszać do połączenia trzepaczką lub łyżką.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i piec w 170 st. C przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
Wyjąć i ostudzić.

Z ostudzonych biszkoptów wyciąć wierzch (wybrzuszenie) i pokruszyć do osobnych misek.
Biszkopt jasny i ciemny przeciąć wzdłuż, aby powstały po dwa krążki.

Z jednego jasnego krążka wyciąć 6 kółek  (za pomocą szklanki) i każde lekko ściąć z jednej strony (na uszy). Pozostałe ciasto z kółek  rozkruszyć.
Pozostałe krążki przełożyć dowolnym kremem do tortów lub owocami (biszkopt ciemny, jasny, ciemny).
Cały tort również obłożyć kremem. Trochę kremu odłożyć na bok.

Po 3 kółka przeznaczone na uszy przełożyć kremem, posmarować wokół i przykleić do tortu.
Część pokruszonego jasnego ciasta wymieszać z łyżką odłożonego kremu i uformować pyszczek i uszy, wyłożyć na tort. Posypać pozostałym pokruszonym jasnym ciastem.
Resztę misia obsypać pokruszonym ciemnym ciastem tworząc futerko :)

Oczy zrobić z pozostałego kremu oraz z polewy czekoladowej. Nosek i buźkę również zrobić z polewy.
Tort schłodzić.

Przepis znaleziony w sieci, zmodyfikowany :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz