wtorek, 22 grudnia 2015

Biszkopt z patelni


Biszkopt niestety nie wyrósł jak powinien a to pewnie przez nieszczelne przykrycie :(
Wyszło nie ciasto a omlet ale za to smak rewelacyjny :) Zapomniałam dodać, że siostra załapała się na biszkopt i koniecznie chciała przepis :)

Składniki:

3 jajka 
1/2 szkl. mąki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
dowolne owoce (u mnie jabłka)

Wykonanie:

2 jajka podzielić na białka i żółtka. Do żółtek dodać cukry, trzecie jajko i ubić na puszysta masę, następnie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem.
Białka ubić za sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do masy i delikatnie wymieszać. Patelnię posmarować olejem i podgrzać. Ciasto wylać na patelnię, wetknąć owoce i na małym ogniu pod szczelnym przykryciem podgrzewać 20 minut.
Ciasto obrócić za pomocą talerza i dalej podgrzewać ok. 10 minut.
Przełożyć na talerz i oprószyć cukrem pudrem.

Znalezione w sieci :)

1 komentarz: