poniedziałek, 21 grudnia 2015

Świąteczny piernik herbaciany


Rewelacyjny piernik, który śmiało można zrobić tydzień wcześniej. Wystarczy wyciągnąć, polać polewą i gotowe :)

Składniki:
4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. miodu
1 szkl. oleju
2 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika
3 łyżeczki sody (nie zamieniamy na proszek do pieczenia, bo wyjdzie zakalec)
1 łyżka octu
2 łyżki mleka
3 tor. herbaty zaparzone w 1 szkl. wody i wystudzone
3 szkl. mąki

Wykonanie:
Jajka, cukier, miód i olej wymieszać łyżką. Dodać przyprawę do piernika, sodę, ocet, mleko, napar herbaciany oraz stopniowo mąkę cały czas mieszając. 
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem.
Piec ok. 45 minut w 180 st. C.
Po upieczeniu zostawić na 5 minut, po czym wyjąc z formy i ostudzić.
Ciasto zawinąć w folię aluminiową i przechowywać w szafce :)

Przepis znaleziony w sieci :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz