sobota, 16 stycznia 2016

Gofry


Długo szukałam przepisu na gofry jak z budki nad morzem... Znalazłam w końcu przepis w internecie, w którym autor obiecuje, że te gofry są chrupiące. I owszem - są - ale bezpośrednio po upieczeniu, potem staja się miękkie. Ale smak wynagradza :)

Składniki:

4 jaja
2,5 szkl. mąki
0,5 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szkl. mleka
1 szkl. wody gazowanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szkl. oleju

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mleko, wodę i olej i wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta, wymieszać.
Gofrownicę rozgrzać, posmarować olejem.
Nakładać ciasto i smażyć ok. 4-5 minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami.


Przepis znaleziony w sieci :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz