sobota, 6 lutego 2016

Drożdżowy warkocz


Miał być wyższy i pulchniejszy ale chyba za długo pozwoliłam mu rosnąć :P
Nie ma nić przyjemniejszego na wieczór niż pyszna drożdżówka z masełkiem i kubkiem ciepłego mleka... Od razu przypomina się dzieciństwo :)

Składniki:

500 g mąki
1 szkl. letniego mleka
80 g cukru
40 g drożdży
80 g masła
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1 żółtko do posmarowania (+ łyżka wody)
skórka otarta z 1 cytryny

Wykonanie:

Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie. Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mleka i 1 łyżeczką cukru i wlać do mąki. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ok. 10 minut. Uformować kulę i odstawić na 30 min.
Ciasto podzielić na 3 równe części i zapleść z nich warkocz. Odstawić na 20 min. Posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą i piec 35 minut w 200 st. C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz