niedziela, 7 lutego 2016

Bułeczki jogurtowe


Trochę znudził się chleb a bułkom z marketu nie ufam... Robi się je dosyć szybko. Miały być na śniadanie ale nie wiem czy wytrwają ;)
Są mięciutkie i pyszniutkie :)

Składniki:

3 szkl. mąki
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
200 g jogurtu naturalnego (temp. pokojowa)
5 łyżek oleju
1/2 szkl. ciepłego mleka
do 1 szkl. ciepłej wody (ok. 3/4)

Wykonanie:

Drożdże utrzeć z mlekiem, cukrem i 2 łyżkami mąki i odstawić na 20 minut.
Do miski przesiać mąkę, dodać olej, sól, jogurt, wyrośnięty zaczyn oraz stopniowo tyle wody, by dało się zagnieść dość luźne ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką). Przykryć i odstawić na 40 minut.
Po tym czasie chwilę zagnieść, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować kulkę i delikatnie zaciąć nożem. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na ok. 15 minut. Posmarować ciepłym mlekiem i piec ok. 20 minut w temp. 210 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz