Pyszne serowe oponki, które kiedyś robiła moja mama, więc jest to jeden ze smaków z dzieciństwa :)
Zrobienie i usmażenie ich zajęło mi razem 40 minut, więc są błyskawiczne :)
Składniki:
250 g mąki
250 g twarogu
50 g cukru
2 żółtka
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki octu
120 ml śmietany
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć siekając nożem, następnie szybko zagnieść. W miarę potrzeby podsypywać mąką. Wałkować na grubość ok. 1,5 cm. Wykrawać szklanką kółka i środek kieliszkiem.
W garnku rozgrzać olej i wrzucać oponki. Smażyć z oby stron na rumiano. Odsączyć z nadmiaru łuszczu i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz