Moja ulubiona wersja naleśników :) Oczywiście lubię też z dżemem, ale te jakoś bardziej przypadły mi do gustu. I bardziej lubię pełnoziarniste niż zwykłe ;)
Składniki:
Ciasto: (na ok. 6 szt.)
3 szkl. mąki pełnoziarnistej (u mnie pszenna "Gdańskie Młyny")
2 jajka
mleko (tyle aby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego)
szczypta soli
Farsz:
1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
1/2 kostki twarogu (u mnie chudy)
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko i sól i dokładnie wymieszać. Patelnię rozgrzać, nasmarować oliwą, nakładać porcjami ciasto i usmażyć naleśniki.
Do garnka wlać łyżkę oliwy, podgrzać. Wrzucić szpinak i dusić do odparowania wody. Dodać starty czosnek i jeszcze chwilkę poddusić. Doprawić solą i pieprzem i lekko przestudzić. Dodac twaróg i wymieszać.
Tak przygotowany farsz nakładać na usmażone naleśniki i zwinąć.
Przepis własny :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz