wtorek, 2 lutego 2016

Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i twarogiem


Moja ulubiona wersja naleśników :) Oczywiście lubię też z dżemem, ale te jakoś bardziej przypadły mi do gustu. I bardziej lubię pełnoziarniste niż zwykłe ;)

Składniki:

Ciasto: (na ok. 6 szt.)

3 szkl. mąki pełnoziarnistej (u mnie pszenna "Gdańskie Młyny")
2 jajka
mleko (tyle aby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego)
szczypta soli

Farsz:

1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
1/2 kostki twarogu (u mnie chudy)

Wykonanie:

Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko i sól i dokładnie wymieszać. Patelnię rozgrzać, nasmarować oliwą, nakładać porcjami ciasto i usmażyć naleśniki.

Do garnka wlać łyżkę oliwy, podgrzać. Wrzucić szpinak i dusić do odparowania wody. Dodać starty czosnek i jeszcze chwilkę poddusić. Doprawić solą i pieprzem i lekko przestudzić. Dodac twaróg i wymieszać. 
Tak przygotowany farsz nakładać na usmażone naleśniki i zwinąć.

Przepis własny :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz