sobota, 30 stycznia 2016

Sernik dietetyczny


Przepis pochodzi stad:  https://youtu.be/PNXD2q7MsEY . 
Jak wrażenia? No cóż... Jesteśmy przyzwyczajeni do słodkich ciast ;) A tak poważnie, sernik jest całkiem smaczny, chociaż mało słodki. Następnym razem nie dodam jednak wiórków kokosowych. Sernik powinien być delikatny jak chmurka a wiórki troszkę "przeszkadzały"...
Jeśli chodzi o pieczenie: nie wiem, czy temperatura 200 st. C nie jest za wysoka lub zbyt długi czas pieczenia... Po 15 minutach sernik zaczął się już rumienić. Wyszło na to, że piekłam go w 200 st. C 45 minut. A żeby nie było zaskoczenia, sernik opadnie :)

Składniki:

1 kg twarogu (Pilos)
4 jajka (kl. L)
1 budyń waniliowy
50 g wiórków kokosowych 
2 łyżeczki cukru
10 g proszku do pieczenia
aromat waniliowy

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na puszysta masę. Do żółtek dodać ser, budyń, wiórki, proszek do pieczenia i cukier i miksować na gładką masę. Dodać aromat oraz pianę i wymieszać delikatnie łyżką. Przełożyć ciasto do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. 
Piec w 200 st. C ok 45-55 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz