piątek, 29 stycznia 2016

Zupa serowa


Przepis pochodzi z książki "Kuchnia domowa", którą dostałam od mojego męża ;) Prosta zupa a bardzo smaczna. Dodałam od siebie tarty żółty ser, co sprawiło, że zupa jest jeszcze bardziej serowa :)

Składniki:

1 skrzydełko
2 l wody
2 kostki rosołowe
1 dowolna kiełbasa (lub kawałek wędliny)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
3 serki topione (dowolny smak)
4-5 średnich ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
1 łyżka masła
sól, pieprz
majeranek
ser żółty (niekoniecznie)

Wykonanie:

Skrzydełko umyć, zalać wodą i zagotować. Zdjąć powstały szum, dodać kostki rosołowe. Na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, pod koniec dodać posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę kiełbasę (lub wędlinę), chwilę podsmażyć i wrzucić do wywaru. Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do wywaru. Gotować do miękkości. 
Serki przełożyć do miski i ciągle mieszając, hartować gorącym wywarem do momentu, aż całkowicie się rozpuszczą. Tak roztrzepane na jednolitą masę serki wlać do zupy i mieszając, doprowadzić do wrzenia. Całość doprawić pieprzem oraz majerankiem (i ewentualnie solą).
Polecam dosypać starty żółty ser :)



Przepis pochodzi z książki "Kuchnia domowa" :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz