Bardzo lubię różne zapiekanki :)
Pomysł pochodzi z programu kulinarnego, gdzie robiona była lasagne ze szpinakiem i łososiem w sosie beszamelowym.
Oczywiście zmodyfikowałam na zapiekankę zmieniając makaron i zamieniając łososia na pierś z kurczaka. Sos beszamelowy pozostał, ponieważ jest to idealny sos do zapiekanek i osobiście go uwielbiam :)
Zapiekanka wyszła przepyszna :)
Składniki:
makaron świderki
1 op. szpinaku mrożonego
2 filety z kurczaka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
zioła prowansalskie
kurkuma
ser żółty
Sos beszamelowy:
25 g masła
40 g mąki
500 ml ciepłego mleka
sól, pieprz
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Przygotować sos: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż powstanie gładka masa, następnie ciągle mieszając wlewać stopniowo mleko aż powstanie gładki sos (nie dopuścić do powstania grudek). Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i gotować przez kilka minut mieszając aż sos będzie gęsty i puszysty.
Makaron ugotować al'dente. Szpinak podsmażyć z rozgniecionym czosnkiem (do odparowania wody), doprawić solą i pieprzem.
Kurczaka pokroić w cienkie paski lub większą kostkę, doprawić, solą, pieprzem, kurkumą i ziołami i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć makaron, rozsmarować połowę szpinaku, poukładać połowę kurczaka i polać połową sosu. Na to znów makaron, szpinak, kurczak i sos. Wierzch posypać obficie startym serem.
Piec w 170 st. C ok 20-30 minut
Przepis z TV - zmodyfikowany :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz