czwartek, 28 stycznia 2016

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i kurczakiem



Bardzo lubię różne zapiekanki :)
 Pomysł pochodzi z programu kulinarnego, gdzie robiona była lasagne ze szpinakiem i łososiem w sosie beszamelowym. 
Oczywiście zmodyfikowałam na zapiekankę zmieniając makaron i zamieniając łososia na pierś z kurczaka. Sos beszamelowy pozostał, ponieważ jest to idealny sos do zapiekanek i osobiście go uwielbiam :)
 Zapiekanka wyszła przepyszna :)

Składniki:

makaron świderki
1 op. szpinaku mrożonego
2 filety z kurczaka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
zioła prowansalskie
kurkuma
ser żółty

Sos beszamelowy:

25 g masła
40 g mąki
500 ml ciepłego mleka
sól, pieprz
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Przygotować sos: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż powstanie gładka masa, następnie ciągle mieszając wlewać stopniowo mleko aż powstanie gładki sos (nie dopuścić do powstania grudek). Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i gotować przez kilka minut mieszając aż sos będzie gęsty i puszysty.

Makaron ugotować al'dente. Szpinak podsmażyć z rozgniecionym czosnkiem (do odparowania wody), doprawić solą i pieprzem.
Kurczaka pokroić w cienkie paski lub większą kostkę, doprawić, solą, pieprzem, kurkumą i ziołami i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć makaron, rozsmarować połowę szpinaku, poukładać połowę kurczaka i polać połową sosu. Na to znów makaron, szpinak, kurczak i sos. Wierzch posypać obficie startym serem.
Piec w 170 st. C ok 20-30 minut

Przepis z TV -  zmodyfikowany :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz