Uwielbiam gotować, testować przepisy, które wpadną mi w ręce ale też wymyślać nowe :)
środa, 27 stycznia 2016
Krupnik z kaszy jaglanej
Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych i najstarszych kasz. Niestety wciąż jest niedoceniana a wiele osób nawet nie wie o jej istnieniu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, B2 i B6 oraz żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Ma właściwości antywirusowe oraz wiele innych.
Kaszę jaglaną można przyrządzić na słono jak i na słodko.
Dziś przedstawiam wersję na słono, jako dodatek do zupy :) Zupka lekkostrawna, sycąca i zdrowa :)
U mnie z braku czasu wrzuciłam gotową mieszankę warzywną (Zupa wiosenna).
Składniki:
2 skrzydełka
2 l wody
3/4 szkl. kaszy jaglanej
4-5 średnich ziemniaków
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
1/2 selera
kawałek pora
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
przyprawy (u mnie sól, pieprz, szczypta curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, suszony lubczyk)
jogurt naturalny do zabielenia
Wykonanie:
Skrzydełka myjemy, zalewamy wodą i zagotowujemy. Zdejmujemy szum i dodajemy liście laurowe, zielę angielskie, pokrojone dowolnie warzywa, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę. Gotujemy do średniej miękkości i dodajemy przyprawy. Zabielamy 2 łyżkami jogurtu i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok 10 min.
Smacznego :)
Przepis autorski :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz