środa, 27 stycznia 2016

Krupnik z kaszy jaglanej


Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych i najstarszych kasz. Niestety wciąż jest niedoceniana a wiele osób nawet nie wie o jej istnieniu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, B2 i B6 oraz żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Ma właściwości antywirusowe oraz wiele innych.
Kaszę jaglaną można przyrządzić na słono jak i na słodko.

Dziś przedstawiam wersję na słono, jako dodatek do zupy :) Zupka lekkostrawna, sycąca i zdrowa :)
U mnie z braku czasu wrzuciłam gotową mieszankę warzywną (Zupa wiosenna).

Składniki:

2 skrzydełka
2 l wody
3/4 szkl. kaszy jaglanej
4-5 średnich ziemniaków
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
1/2 selera
kawałek pora
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
przyprawy (u mnie sól, pieprz, szczypta curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, suszony lubczyk)
jogurt naturalny do zabielenia

Wykonanie:

Skrzydełka myjemy, zalewamy wodą i zagotowujemy. Zdejmujemy szum i dodajemy liście laurowe, zielę angielskie, pokrojone dowolnie warzywa, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę. Gotujemy do średniej miękkości i dodajemy przyprawy. Zabielamy 2 łyżkami jogurtu i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok 10 min.

Smacznego :)


Przepis autorski :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz