środa, 23 marca 2016

Boliwijskie ciasteczka


Jak sama nazwa wskazuje, ciastka pochodzą z Boliwii. Nazywają się TAWA-TAWAS, czyli "cztery", ponieważ są w kształcie rombów. Są bardzo szybkie w przygotowaniu - łączny czas razem ze smażeniem wynosi maks. 30 minut i do tego bardzo tanie, zawzwyczaj wszystko mamy w domu :)  Ciastka nie są słodkie, dlatego poleca się je z cukrem pudrem, maczane w miodzie lub w dżemie :)

Składniki:

1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka masła
4 łyzki wody
olej do smażenia

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem i solą. Dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne ciasto, w razie konieczności podsypując mąką. Przykryć i odstawić na 10 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm i wycinać romby. Odstawić na 5 minut. Wrzucać porcjami na rozgrzany olej i smażyć na złoto. Odsączyć na ręczniku papierowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz