Uwielbiam gotować, testować przepisy, które wpadną mi w ręce ale też wymyślać nowe :)
środa, 30 marca 2016
Ciasto budyniowe z kokosem
Przepyszne ciasto, które kiedyś robiła moja mama. Obiecałam sobie, że je zrobię i w końcu po siedmiu latach zrobiłam :)
Delikatny biszkopt, puszysty krem budyniowy i wiórki kokosowe - niebo.... :)
Składniki:
Biszkopt:
6 jaj
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
1,5 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie stopniowo żółtka. Na koniec wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piec ok. 30 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na pół.
Krem:
1 l mleka
1 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
3/4 margaryny
750 ml mleka zagotować z cukrem. Do pozostałego wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszać aż zgęstnieje. Wystudzić.
Miękką margarynę utrzeć, dodawać stopniowo zimny budyń.
Posypka:
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
100 g wiórków kokosowych
Masło roztopić, dodać cukier oraz wiórki kokosowe i mieszając smażyć na złoty kolor. Wystudzić.
Połowę kremu wyłożyć na biszkopt nasączony herbatą, przykryć drugim blatem również nasączonym. Na to wyłożyć resztę kremu i wierzch posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi lekko je dociskając.
Ciasto schłodzić.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz