W końcu zrobiłam :) Ciasto jest przepyszne. Delikatny biszkopt, pyszny mleczny krem i do tego polewa z gorzkiej czekolady - wspaniałe połączenie :)
Składniki:
Biszkopt:
6 jaj
1 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka a następnie olej. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać.
Piec ok. 30 minut w 170 st. C. Biszkopt ostudzić i przekroić wzdłuż.
Krem:
1/2 szkl. mleka
2 szkl. mleka w proszku
1/2 szkl. cukru
1,5 kostki masła
cukier waniliowy
Wykonanie:
Mleko zagotować z cukrami i ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodać zimne mleko i mleko w proszku. Krem wyłożyć na ciasto i przykryć drugim blatem.
Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 kostki masła
Wykonanie:
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić i posmarować wierzch ciasta.
Ciasto schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz