Galaretkę drobiową robię zwykle od święta. Zobaczyłam gdzieś w necie podaną w ten sposób i też postanowiłam zrobić :) W brew pozorom nie jest to trudne i nie ma z tym zabawy. Wydmuszki warto przygotować sobie wcześniej.
Składniki na ok. 10 szt:
10 wydmuszek (Zrobić otwór z jednej szerszej strony o śr. ok. 1 cm, wyparzyć i osuszyć)
1 ćwiartka z kurczaka
1 skrzydełko z kurczaka
1 l wody
włoszczyzna
sól, pieprz
kurkuma
3 ząbki czosnku
żelatyna ok. 8 łyżeczek na 1 l rosołu
Wykonanie:
Z mięsa, włoszczyzny i przypraw ugotować rosół. Przecedzić na sicie. Mięso rozdrobnić, marchew pokroić w kostkę. Do gorącego wywaru dodać przeciśnięty czosnek, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
Wydmuszki ułożyć w opakowaniu na jajka. Do każdej dodać ulubione dodatki - u mnie groszek, kukurydza, marchew i mięso, wlać wywar za pomocą lejka i wstawić na noc do lodówki.
Obieramy jak zwykłe jajko :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz