czwartek, 3 marca 2016

Pikantna zupa rybna z ryżem


Przepis dostałam od teściowej ale z czasem bardzo go zmodyfikowałam :) Początkowo był to zwykły rosół rybny, a dziś po wielu próbach i zmianach stwierdzam, że to jest ten smak :)

Składniki:

ryż biały
2 l wody
3 duże filety obojętnie jakiej ryby
2 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
1/2 małego selera
biała część pora
3 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
natka pietruszki
6 ząbków czosnku
pół małej suszonej papryczki chili
sól, pieprz
szczypta curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 czubata łyżeczka imbiru mielonego
1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:

Rybę opłukać, zalać wodą i zagotować. Zdjąć powstały szum. Dodać liście laurowe i zielę angielskie.Warzywa obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w plastry, seler w grubszą kostkę. Warzywa wrzucić do zupy i gotować ok. 15 minut. Dodać czosnek pokrojony w plasterki, natkę pietruszki, sól, pieprz, curry, kurkumę oraz imbir. Gotować aż warzywa będą miękkie.
Papryczkę chili zalać 1 łyżką oliwy i lekko rozbić w moździerzu. Wrzucić do zupy i gotować 5 minut. Zupę podawać z ugotowanym osobno ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz