wtorek, 8 marca 2016

Zielony pasztet bezmięsny


Przepyszny pasztet wymyślony przeze mnie :) Znudziły mi się kupne wędliny, zresztą i tak nigdy nie wiadomo, co się w nich znajduje. Dlatego warto poświęcić chwilkę na upichcenie paszteciku :) Ten jest w sam raz dla fanów zdrowego jedzonka. W sam raz również na Święta :)

Składniki:

! szkl. czerwonej soczewicy
1 szkl. kaszy jaglanej
150 g szpinaku mrożonego
2 ząbki czosnku
1/2 małej czerwonej papryki
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki pestek słonecznika
1/3 szkl. wody
sól, pieprz
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka ziół prowansalskich

Wykonanie:

Kaszę ugotować w 1,5 szkl. lekko osolonej wody ok. 15 minut, ostudzić. Soczewicę ugotować w 2 szkl. wody do miękkości, ostudzić. Szpinak poddusić na łyżeczce oliwy do odparowania wody, dodać drobno posiekany czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Poddusić ok. 5 minut często mieszając. 
Słonecznik i siemię lniane zmielić na proszek. 
Kaszę i soczewicę zblendować, wymieszać ze szpinakiem oraz mielonym słonecznikiem i siemieniem lnianym. Dolać wodę, doprawić solą, pieprzem, kurkumą oraz ziołami. Dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
Piec ok. 1 godziny w 195 st. C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz