Uwielbiam gotować, testować przepisy, które wpadną mi w ręce ale też wymyślać nowe :)
środa, 8 lutego 2017
Domowe mleko kokosowe
Witajcie kochani :-*
Dziś przychodzę do Was z propozycją domowego mleka kokosowego. Jest świetnym zamiennikiem mleka krowiego dla alergików.
Ja osobiście nie jestem uczulona na mleko krowie ale bardzo lubię smak mleka kokosowego.
Parę razy je kupowałam w puszce ale skład i cena nie zachęcają.
Ale skoro można kupić, to można tez zrobić ;-)
Do zrobienia potrzebujemy tylko dwóch składników i odrobinę chęci.
Do czego można użyć mleko kokosowe? Do wszystkiego :-) Do kawy, płatków, deserów, koktajli, dań orientalnych itp. Możliwosci jest wiele.
DOMOWE MLEKO KOKOSOWE
200 g wiórek kokosowych
1,2 l przegotowanej lub mineralnej wody
Wiorki przesypujemy do garnka, zalewamy woda i odstawiamy na noc.
Następnego dnia podgrzewamy (nie gotujemy!), żeby było mocno cieple i dokładnie blendujemy. Przecedzamy do butelki lub słoika przez sitko wyłożone gazą, dokładnie odciskamy. Mleko można przechowywać w lodowce przez 2-3 dni.
Uwaga! Mleko ulega rozwarstwieniu, wiec przed użyciem wystarczy zamieszać.
Polecam każdemu :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz