środa, 8 lutego 2017

Domowe mleko kokosowe


Witajcie kochani :-*

Dziś przychodzę do Was z propozycją domowego mleka kokosowego. Jest świetnym zamiennikiem mleka krowiego dla alergików.
 Ja osobiście nie jestem uczulona na mleko krowie ale bardzo lubię smak mleka kokosowego.
Parę razy je kupowałam w puszce ale skład i cena nie zachęcają.
Ale skoro można kupić, to można tez zrobić ;-)
Do zrobienia potrzebujemy tylko dwóch składników i odrobinę chęci.
Do czego można użyć mleko kokosowe? Do wszystkiego :-) Do kawy, płatków, deserów, koktajli, dań orientalnych itp. Możliwosci jest wiele.

DOMOWE MLEKO KOKOSOWE

200 g wiórek kokosowych
1,2 l przegotowanej lub mineralnej wody

Wiorki przesypujemy do garnka, zalewamy woda i odstawiamy na noc.
Następnego dnia podgrzewamy (nie gotujemy!), żeby było mocno cieple i dokładnie blendujemy. Przecedzamy do butelki lub słoika przez sitko wyłożone gazą, dokładnie odciskamy. Mleko można przechowywać w lodowce przez 2-3 dni.

Uwaga! Mleko ulega rozwarstwieniu, wiec przed użyciem wystarczy zamieszać.

Polecam każdemu :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz