niedziela, 19 lutego 2017

Kolorowe kopytka



Jest to fajny sposób na przemycenie niejadkom choć odrobiny witamin :) Mój starszak na widok szpinaku ucieka w popłochu a buraczki też zawsze zostają na talerzu.. W tej wersji wszystko zniknęło z talerza błyskawicznie a na końcu stwierdził, że było przepyszne :)
Fajne kolorki dodatkowo zachęcają do zjedzenia.


Składniki (podaje na "oko"):

ok. 1 kg ziemniaków
1 duże lub 2 małe jajka
mąka
mały burak
marchewka
szpinak (ok. 2 łyżki)
szczypta kurkumy

Ziemniaki obrać i ugotować. Przepuścić przez praskę i ostudzić. Dodać jajko oraz mąkę (tyle aby ciasto miało konsystencję plasteliny). Podzielić na 4 części.
Do pierwszej dodać ugotowaną i startą na papkę marchewkę oraz kurkumę, dodać trochę mąki i zagnieść.
Do drugiej części dodać ugotowanego i startego na papkę buraka, trochę mąki i zagnieść.
Do trzeciej dodać rozdrobniony szpinak (jeśli używamy mrożonego, należy go wcześniej podgrzać) oraz mąkę i również zagnieść.
Czwartą część zostawić bez dodatków.
Z każdej części zrobić wałek i wykrajać kopytka.
Każdy kolor gotować osobno w osolonym wrzątku ok. 4-5 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubionym sosem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz