czwartek, 31 grudnia 2015

Ciastka "Candy Cane"


Przepis dostałam od siostry i z jej pomocą powstały te pyszne ciasteczka, które przypominają choinkowe lizaki :) Pomysł nawet ciekawy i najważniejsze, że są bardzo dobre :)

Składniki:

160 g margaryny (u mnie Kasia)
120 g cukru pudru
 2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego (u mnie kilka kropel olejku waniliowego)
350 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki kakao

Wykonanie:

Wszystkie składniki (oprócz kakao) połączyć i zagnieść miękkie ciasto. Podzielić na 2 równe części, do jednej dodać kakao i dokładnie zagnieść. Obie części zawinąć osobno w folię i włożyć do zamrażarki na 20 minut. Po tym czasie z obu ciast formować kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie każdą kulkę rolować na tę samą długość. Splatać razem ciemne z jasnym i zwinąć rolując aż się skleją.  Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zawinąć w kształt "laski". Piec 10-12 minut w 180 st. C.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem :)

Przepis dostałam od kochanej siostry :)

2 komentarze: