sobota, 2 stycznia 2016

Białkowe placuszki mega puszyste :)


Pyszne placuszki na białkach :)
Super rosną i są delikatne. Oczywiście troszkę przerobiłam dodając olejek waniliowy zamiast cukru waniliowego i słusznie, bo miały fajny waniliowy aromat :)
Jedna tylko uwaga: z podanej porcji wychodzi 8-9 niewielkich placuszków, więc radzę robić podwójną lub nawet potrójną porcję :)

Składniki: 

3 białka jaj
3/4 szkl. mąki
kilka kropel olejku waniliowego (w oryginale: 1 łyżka cukru waniliowego)
2 płaskie łyżki cukru (można mniej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Wykonanie:

Białka ubić z solą na puszystą pianę, dodać cukier i olejek i jeszcze chwilę ubijać. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać łyżką do połączenia składników.
Nakładać łyżką ciasto na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na rumiano na małym gazie.
Posypać cukrem pudrem.

Przepis znaleziony w sieci :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz