wtorek, 23 lutego 2016

Chleb domowy


Najlepszy chleb na świecie, w dodatku tak tani, że tylko piec :) Jest bardzo prosty w przygotowaniu, że z powodzeniem można powierzyć to zadanie dzieciom. Ja powierzyłam swojemu 6 letniemu synowi :) Radości co nie miara :) Z podanych składników wychodzą 2 chleby (u mnie keksówki). Można je dowolnie modyfikować, np. dodając mąkę pełnoziarnistą, słonecznik, zioła lub inne.

Składniki: 

1 kg mąki 
30 g drożdży
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
3 szkl. wody

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl wody. Mąkę przesiać do miski, wlać resztę wody, wsypać cukier, sól, zaczyn i wyrobić do połączenia składników. Przykryć i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie szybko zagnieść i przełożyć do foremek wysmarowanych masłem lub olejem. Ponownie przykryć i odstawić na 15 minut. Piec 10 minut w 210 st. C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec jeszcze przez 1 godzinę. Jeśli zacznie się przypiekać, zmniejszyć temperaturę. Po wyjęciu z piekarnika, szybko wyciągnąć z foremek i ustawić spodem do góry na 5 minut do odparowania, następnie odwrócić i studzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz