środa, 24 lutego 2016

Zapiekany ryż z jabłkami


Wyśmienite danie zarówno na obiad jak i kolację, które kojarzy się z dzieciństwem :) 

Składniki:

1 i 1/2 szkl. mleka
200 g ryżu
3 jabłka
4 łyżki cukru
100 ml śmietany
2 łyżeczki masła
3 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Mleko zagotować, wsypać ryż i gotować ok. 15 minut często mieszając (w razie czego dolać trochę mleka). Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do garnka. Dodać 3 łyżki cukru i 2 łyżeczki cynamonu. Gotować ok. 10 minut mieszając. 
Do natłuszczonej formy nałożyć połowę ryżu, pokryć masłem i jabłkami i przykryć resztą ryżu. Całość posmarować śmietaną oraz posypać pozostałym cukrem i cynamonem.
Piec 20 minut w 150 st. C.



Pyyyyycha :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz