czwartek, 25 lutego 2016

Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym



Pyszny obiadek, który zaspokoi apetyt nawet największego głodomora :)


Składniki:
makaron spaghetti
500 g mięsa mielonego (u mnie łopatka)
1 jajko
czerstwa bułka lub chleb
1 szkl. mleka
3-4 łyżki kaszy manny
sól, pieprz

Sos pomidorowy:

200 ml przecieru pomidorowego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
100 ml wody
olej
sól, pieprz

Wykonanie:

Czerstwą bułkę moczyć w mleku. Miękką dodać do mięsa, dodać jajko, sól i pieprz do smaku, dodać 3 łyżki kaszy manny i dokładnie wyrobić. Gdyby masa nie była jeszcze zwarta, dodać więcej kaszy. Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego i smażyć na oleju z każdej strony na rumiano. Usmażone klopsiki przełożyć do garnka, dolać trochę wody (do połowy wysokości) i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.

Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Koncentrat rozrobić z wodą i dodać do cebuli. Doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem i gotować do zgęstnienia.

Klopsiki przełożyć do sosu i dusić na wolnym ogniu ok. 5 minut, aby mięso "przeszło" sosem.

Podawać z makaronem ugotowanym według przepisu na opakowaniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz