piątek, 12 lutego 2016

Krokiety ziemniaczane z curry i ziołami


Najlepszy pomysł na danie bezmięsne :) Na lepienie pierogów nie mam czasu a kopytka bokiem wychodzą, więc wpadłam na ten pomysł. Do tego ulubiony sos i suróweczka z kiszonej kapusty. Palce lizać :)


Składniki na ok. 12 szt.:

ugotowane i potłuczone ziemniaki (ok. 700 g)
1 średnia cebula
1 marchewka
1 jajko
sól, pieprz
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
bułka tarta
olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i poddusić ok. 4 minuty. Dodać do ziemniaków. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Uformować krokiety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju z każdej strony. Polać ulubionym sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz