sobota, 13 lutego 2016

Pyzy z mięsem


Mąż zażyczył sobie pyzy z mięsem, więc podjęłam to wyzwanie :P Było ciężko, nie mogłam trafić z mąką ale w końcu się udało :) Kolejna potrawa, która częściej będzie u nas gościć :)

Składniki:

Ciasto;
14 dużych surowych ziemniaków
6 dużych ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
mąka ziemniaczana

Farsz:
1 średnia cebula
0,5 kg mięsa mielonego (np. łopatka)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
olej

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek, wymieszać. Dodać mięso i smażyć mieszając ok. 10 minut. Dodać przyprawy, wymieszać i zostawić do ostudzenia.

Ugotowane ziemniaki utłuc na gładkie puree. Surowe ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć, płyn zachować. Ziemniaki surowe wymieszać z ugotowanymi. Skrobię z płynu dodać do ziemniaków a wodę wylać. Dodać 4 łyżki mąki ziemniaczanej, wyrobić ciasto. Jeśli ciasto się rozpada, dodać jeszcze mąkę ziemniaczaną (dodawać aż ciasto przestanie się rozpadać). Z ciasta odrywać kulki, spłaszczać i nakładać farsz. Zakleić i formować pyzy. Układać na posypanym mąką blacie. 
Gotowe pyzy wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Od momentu wypłynięcia gotować ok. 20 minut na niezbyt dużym ogniu. Podawać ze skwarkami lub kiełbasą pokrojoną w kostkę i podsmażoną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz