niedziela, 14 lutego 2016

Napoleonka bez pieczenia



Dziś Walentynki.
U nas ciasto nie w kształcie serca, ale idealnie pasujące do tego dnia. Jest delikatne, słodkie, po prostu pyszne :)
Czas przygotowania to ok. 30 minut plus studzenie, więc idealne dla niespodziewanych gości lub po prostu na zachcianki :)

Składniki:

duża paczka herbatników
5 szkl. mleka
1 szkl. mąki
4 żółtka
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła (lub margaryny)
1 budyń waniliowy
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Blachę wyłożyć herbatnikami.
Zagotować 4 szkl. mleka z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem. Pozostałe mleko wymieszać z budyniem, mąką oraz żółtkami i wlać do gotującego się mleka. Gotować do zgęstnienia stale mieszając, aby nie powstały grudki. Gorącą masę wyłożyć na herbatniki i przykryć pozostałymi herbatnikami. Zostawić do ostudzenia. Gdy ostygnie, posypać cukrem pudrem. 
Schłodzić.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz