piątek, 19 lutego 2016

Leniwe pierogi


Niby znane, niby lubiane a tak rzadko goszczą na naszych stołach... Gdyby nie koleżanka, która ostatnio mówiła, że robi leniwe na obiad (pozdrawiam Cie Sabinko ;) ), to nie wiem kiedy by się pojawiły u mnie. Osobiście robiłam je pierwszy raz i wyszły takie, jakie robiła moja mama :) Polecam, bo robi się je naprawdę bardzo szybko.

Składniki (na 3-4 porcje):

500 g twarogu półtłustego
3 jaja
szczypta soli
1 szkl. mąki
1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Ser utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkami. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Wykrajać jak kopytka. Na wierzchu zrobić nożem delikatne nacięcia, tworząc kratkę. Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 4-5 minut od wypłynięcia. Podawać polane stopionym masłem i posypane cukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz